Błąd EGR-a po regeneracji turbiny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ysl
    Classic
    • 2011
    • 6

Ładne dzisiaj meczyki były. Faktycznie, Niemcy to potęga - w ich zespole wszyscy chodzą tak, jak powinni

Zamieszczone przez daneczek76
    panowie a wy te Euro to tak na żywo jakiś mecz czy wszystko przed TV?
    Większość pewnie przed tv i w strefach kibica/pubach. Gdzieś na początku ktoś pisał, że był na meczu otwarcia :wink:
  • Lisciasty
    Drive
    • 2010
    • 59

Witam,

Po 194kkm wymyśliłem sobie czyszczenie turbiny, nie wnikając w szczegóły skończyło się na regeneracji, bo złośliwy złom spadł nam z imadła i się rozpękł, konkretnie część zimna się rozpękła Na szczęście kosztem 8 stówek opędziłem regenerację i wymianę urwanego kawałka oraz łopatek. Przy okazji bebeszenia całości wyczyściłem z kumplem egr, klapę gaszenia i dolot (nie było tragedii, ilość smoły niewielka, najwięcej przy egr). Złożone do kupy, po kilkudziesięciu km wywaliło błąd

Exhaust Gas Recirculation (EGR) System: Insufficient Flow Detected

Przeczytałem wszystkie wątki o egr ale nic konkretnego nie znalazłem, nie chcę nic zaślepiać ani kombinować, ze szczelną turbiną i separatorem odmy mam nadzieję na dłuższą pracę bez syfu, moje pytanie dlaczego zaczął świrować jak mu zrobiłem dobrze? ;>

Komentarz

• piotrban
      Drive
      • 2010
      • 51
      • Octavia III combi (5E5)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Błąd
      16785/P0401/001025 - Exhaust Gas Recirculation (EGR) System: Insufficient Flow Detected

16785 P0401 Recyrkulacja gazu wydechowego (EGR) – niewystarczający przepływ

Oznacza za mały przepływ spalin w zaworze EGR albo jego brak.
      Sprawdź najpierw wężyk dochodzący do grzybka w zaworze czy, czasem nie jest spękany albo zagięty. Raczej tutaj nie drożność w rurce doprowadzającej spaliny odpada skoro było wszystko czyszczone. A jeżeli to będzie ok to bardzo możliwe że pękła membrana w samym grzybku i zawór EGR nie pracuje i nie otwiera się.
      U mnie miałem ten sam problem, wymieniłem zawór na nowy a na szafie pewnie też zaświeciła się lampka (kontrola składu spalin).

Komentarz

• Lisciasty
        Drive
        • 2010
        • 59

Pomacam, ale sęk w tym że nic nie było tykane z zaworem ani wężykiem, stąd moje zdziwienie. Nagle miałoby się zepsuć akurat po czyszczeniu, byłby to dziwny zbieg okoliczności...

[ Dodano: Sro 09 Lis, 11 14:36 ]
        Kurde problem okazał sie banalny, egr się popsuł... Dlaczego akurat po czyszczeniu to nie mam pojęcia, ale fakt jest faktem. Co za dziadostwo :>

Komentarz

Pracuję...